به گزارش قدس آنلاین، در گذشته،فرزندان به طور معمول تابع والدین خود بودند و کمتر تضادی در سبک زندگی و عقاید میان اعضای خانواده وجود داشت. به مرور افکار و سبک زندگیها دستخوش تغییر شد، جوانان به سمت مدهای جدید روی آورده و با سنتهای پدر و مادر خود مخالفت کردند.
به مناسبت میلاد صدیقه طاهره و روز مادر، نگاهی خواهیم داشت به راهبرد حضرت زهرا (س) که مادر معنوی و دینی تمام مسلمانان است، برای جوان مؤمنی که خانوادهاش با عقاید و ایمان او مخالفت میکنند.
حجتالاسلام محمد سفرکرده کارشناس خانواده و مسائل مذهبی با اشاره به وظایف سخت جوانان با توجه به شرایط امروز جهان گفت: در چند سال اخیر، سرعت تغییرات و تحولات اتفاق تازهای را رقم زده است و مشاهده میکنیم برخی فرزندان بیشتر از والدین خود پایبند سنتها و ارزشهای دینی هستند. وظیفه جوان مؤمنی که به دنبال پیروی از دین خداست اما والدینش مخالف او هستند، امروز سختتر از گذشته شده است. فشار والدین بر یک جوان مؤمن ادامه مسیر را برای او با سختی و دشواری بسیاری همراه کرده است.
وی ادامه داد: بدون شک احترام و نیکی به والدین یکی از مهمترین دستورات دین اسلام است و مادر، دلسوزترین فرد برای انسان به شمار میرود. اما دلسوزتر از مادر نسبی و ژنتیکی و همچنین آگاهتر به مصالح و مفاسد انسان، مادر معنوی و حقیقی انسان مؤمن است.
اهمیت نیکی به پدر و مادر و برخورد مناسب آنها
حجتالاسلام سفرکرده احسان به والدین را خصوصیت مشترک انبیاء و اولیای الهی برشمرد و گفت: یکی از صفات نیکویی که خداوند برای حضرت یحیی در کنار درک حکمت و معارف الهی از آن نام میبرد، احسان به والدین است: «ما او را در حال کودکی حکمت عطا کردیم... و نیز نیکوکار به پدر و مادر بود.» (سوره مریم، آیه۱۴)
وی ادامه داد: در قرآن تعبیر جالبی نسبت به سخن گفتن با پدر و مادر آمده که نشاندهنده اهمیت و جایگاه آنان و لزوم برخورد مناسب با ایشان است. خداوند در مورد سخن گفتن با والدین خطاب به انسان میفرماید: «به آنان افّ مگو و بر آن ها فریاد مزن و سخن درشت مگو و با آنان سخن کریمانه بگوی.» (سوره اسراء، آیه۲۳) این همه تأکیدات و سفارشات قرآن نشان میدهد که انسان به هیچ عنوان جواز برخورد نامناسب و غیرمحترمانه با والدین خود را ندارد.
نیکی به پدر و مادر در کلام حضرت زهرا (س)
این کارشناس مذهبی نیکی، احترام و عشق به والدین را از خصوصیات مهم حضرت زهرا (س) دانست و گفت: صدیقه طاهره (س) همراستا با قرآن، شیعیان و دوستداران خود را به احسان و خوبی به والدین تشویق میکند. حضرت، نیکی به پدر و مادر را وسیلهای برای حفظ و در امان ماندن از عذاب خداوند معرفی کرده، میفرمایند: «خداوند نیکی به والدین را برای جلوگیری از خشم(خودش) قرار داد.» (من لایحضره الفقیه، ج۳، ص۵۶۸) بنابراین نباید با رفتار نامناسب نسبت به پدر و مادر خشم و سخط خداوند را برای خود حاصل کنیم.
پدر حقیقی امت اسلامی
وی ادامه داد: در روایت متعددی پیامبر، خود و امیرالمؤمنین را پدران امت اسلامی معرفی کردهاند؛ حضرت خطاب به امام علی (ع) میفرمایند: «ای علی همانا من و تو پدران این امت هستیم.» (الأمالی(للصدوق)، ص۶۵۷)
راهبرد حضرت زهرا برای جلب رضایت پدر و مادر
حجتالاسلام سفرکرده با بیان اینکه پدران و مادران معنوی حق بر گردن ما دارند گفت: طبق حدیثی که در بالا بیان کردیم پیامبر و امیرالمؤمنین (ع) پدران دینی ما هستند چرا که حق تربیت معنوی و دینی بر گردن ما دارند. گاهی اگر بخواهیم رضایت پدران معنوی خود را حاصل کنیم، به ناچار ناراحتی والدین نسبی را فراهم میکنیم. در اینجا چه باید بکنیم؟ حق با چه کسی است؟ حضرت زهرا (س) در کلامی نورانی با راهبردی مناسب، تکلیف ما را روشن کردهاند؛ حضرت در این باره میفرمایند: «پدران دینی خود، محمّد و علی (ع) را خشنود کن گر چه با خشم پدران نژادیت باشد، مبادا پدران نسبی و نژادی را به قیمت خشم پدر و مادر دینی خشنود کنی.» (تفسیر منسوب به امام حسن عسکری، ص۳۳۴) بنابراین انسان هرگز نباید به خاطر افکار و اخلاق پدر و مادرش، از اطاعت اهل بیت (ع) دست بردارد.
این کارشناس مذهبی افزود: دلیلی که صدیقه طاهره (س) برای این سخن خود میآورند بسیار قابل توجه است. حضرت بیان میکنند که پدران معنوی میتوانند پدران نسبی را راضی کنند اما عکس آن امکانپذیر نیست. حضرت در ادامه کلامشان میفرمایند: «زیرا اگر پدر و مادر نژادیت خشمگین شوند محمّد و علی (ع) آنها را راضی میکنند به ثواب یک میلیونیُم از یک ساعت اطاعت کردن تو محمّد و علی (ع) را؛ اما اگر پدر و مادر دینی خشمگین شوند پدر و مادر نژادیت نمیتوانند آنها را خشنود کنند؛ زیرا تمام ثواب اطاعت کردن اهل دنیا برابر با خشم محمّد و علی علیهماالسّلام نمیشود.» (تفسیر منسوب به امام حسن عسکری، ص۳۳۴)
وی ادامه داد: استدلال حضرت بسیار راهگشا و روشن است. حتی اگر تمام دنیا هم ثواب تمام کارهای خود را جمع کنند، ذرهای نمیتواند با ناخشنودی و ناراحتی پیامبر و جانشین حضرت امام علی (ع) برابری کند. با توجه به تحولات گوناگون امروزی، یک جوان مؤمن و دیندار ممکن است برای انتخاب مسیر درست، اقدامی مخالف رأی و نظر والدین خود انجام دهد. آنچه اسلام و صدیقه طاهره (س) در این مواقع از ما میخواهد قدم گذاشتن در مسیر درست، همراه با حفظ احترام و جایگاه پدر و مادر است.
منبع: فارس
نظر شما